torstai 2. lokakuuta 2014

Eloisa ja pirteä Hali 7 kk


7 kuukauden ikäisen Halin strategiset noin mitat:

säkä: 39 cm 
vyötärö: 36 cm
rinta: 49 cm
paino: 8 kg

Rotumääritelmän mukaan suomenpystykorvan ihannesäkä täysikasvuisella nartulla on 42 cm (alaraja 39 cm ja yläraja 45 cm). Rotujärjestön sivuilta löytyy myös vuonna 1999 tehtyjen mittaustulosten keskiarvoja. Täysikasvuisilla nartuilla vyötärön keskimitta on ollut 38,2 cm, rinta 51,8 cm, paino 10,7 kg ja säkä 42,6 cm.

Rotuääritelmän mukaan mitkään laatusanat eivät ole ylimitoiteltuja kuvaamaan suomenpystykorvan luonteen eloisuutta ja pirteyttä. Alan yhä enemmän ja enemmän ymmärtämään mitä rotumääritelmän korulauseet suomenpystykorvan luonteesta todellisuudessa tarkoittavat. Vaikka tuo Hali välillä tuntuukin m e g a l o m a a n i s e n eloisan ja j u l m e t u n pirteän luonteensa vuoksi ihmisasuntoon kelpaamattomalta villiltä metsänpedolta, niin on siitä tullut jo kuuliainenkin. Komennot "sisään" ja "autoon" on omaksuttu, vihdoinkin!

Oli siinäkin hommansa. Autoon meno on ollut melkoista kikkailua. Auton tullessa näköpiiriin Hali on lähtenyt haahuamaan omiaan ja menettänyt kuuloaistinsa tyystin, ainakin sanalle "autoon". Jouduimme välillä sortumaan siihen, että Hali kytkettiin remmiin, ennenkuin auto oli näkyvissä. Päätimme kuitenkin, että sellainen kikkailu saa loppua alkuunsa. Monet hetket on istuttu auton takapaksissa huutelemassa Halia autoon, huutojen kaikuessa tyhjille korville. Pari kertaa hermostuksissamme jopa hurautimme autolla seuraavan mutkan taa, koska pentu ei tehnyt elettäkään tullakseen. Näyttäisi siltä, että olemme voittaneet tämän taistelun. Hali tulee nykyään kiltisti, hieman tosin alistuneen oloisena, häntä painuneena, autoon.

Toinen minkä Hali on oppinut nyt hyvin, on sana "sisään". Silloin köpötellään nätisti kodin tai mökin pihalta sisälle.

Rotumääritelmän mukaan suomenpystykorva on myös peitellysti älykäs. Tätäkin kuvaa mielestäni hyvin tuo auto- ja sisääntulokikkailu. Hali ikäänkuin kyseenalaistaa ja analysoi lähes aina kaikki käskyt. Miksi näitä pitäisi totella, hyödynkö siitä jotain vai seuraako siitä kenties jotain minulle epämieluista?

Ehkä tästä vielä jotain tulee. Ei kai kukaan v i m m a t u n eloisaa villipetoa ole päivässä taltuttanut. Leuka rintaan ja kohti uusia "pettymyksiä"!

Rakastettavan touhukas pieni seitsenkuinen punaturkki.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä tassunjälkesi kommentteihin, kiitos! / Leave your paw mark to the comments, thank you!