perjantai 10. huhtikuuta 2015

Ne mun mustasilmäsusannat!

Mustasilmäsusannat näyttivät tältä, kun mökillelähtöpakkailut olivat kiivaimmillaan sunnuntaina 29. maaliskuuta:


Voi riemun päivä, nehän iti jo kuudessa vuorokaudessa! Talouspaperin kanssa muovipussiin itämään laitetut itivät itseasiassa paremmin, koska ne olivat pysyneet kosteampana. Purkeissa itäneet olivat päässeet kuivumaan, joten sieltä tunki esiin vain yksi piippa, kun taas talouspaperilla itäviä siemeniä oli kahdeksan!

Mökillelähtökiireessä tuli vielä istuteltua puoliltaöin ituja purkkiin. Aamulla lähtötohinoissa viesti mummulle, että voitko käydä hoitamassa mun ituja, kun olemme pois, kiitos kaunis.

Hyvin oli mummu hoitanut idut, sillä mökiltä tullessa näky oli ilahduttava!

Mustasilmäsusannan sirkkalehtisiä 7. huhtikuuta.

Mustasilmäsusannan honkkeli taimi 7. huhtikuuta.

Meillä ei vain ole kovin ihanteelliset mahdollisuudet taimien kasvattamiseen. Etelän puolen ikkunoita ei ole. Paras ja kuuma valo tulee itäikkunoilta. Länsi-ikkunoilla ei ole ikkunalautoja, eikä oikein mahdollisuuttakaan pitää taimia. Taimista tulee yleensä kauheita hongankolistajia ellei ole valon ja lämmön suhteen todella tarkkana (katso ylläoleva kuva). 

Suoraan purkkeihin laitetuista siemenistä oli lähtenyt itämään kaikenkaikkiaan viisi tainta mökkiviikon aikana. Siemeniä oli kaksi per purkki eli yhteensä 14, joista siis iti vain viisi. Itävyysprosentti on todella alhainen (36 %), mutta todistetusti siemenet voi laittaa suoraan multaan itämään, kunhan muistaa pitää mullan kosteana, eikä anna kuivahtaa. Talouspaperin päälle laitettujen siementen itävyysprosenttia en pysty laskemaan, koska ei tullut laskettua siemenmäärää, harmi. 

Talouspaperilla itäneistä siemenistä istutin kuusi, joista viisi on nyt hyvässä sirkkalehtivaiheessa, yksi oli tuupertunut matkan varrella. Tällä hetkellä kasveista ei havaitse idätyseroa vaan kaikki ovat suht samankokoisia lukuunottamatta noita lämmön kanssa kamppailleita & valoon pyristelleitä honkkeleita.

No niin, nyt jännätään saanko taimet kasvatettua varsinaiseksi kasviksi vai onnistunko kuivattamaan ne hengiltä tai tappamaan pimeyteen... Käsittääkseni myös näitä pitäisi latvoa, joten saa nähdä miten se onnistuu ensikertalaiselta. Luin myös, että latvomisen sijasta köynnöskasvien taimien vartta voisi käännellä alaspäin, jolloin varren ylimmäs jäävästä hankasilmusta kehittyy uusi verso. Jos kuitenkaan viikon kuluessa kääntelemisestä ei synny uusia haaroja, niin pitää turvautua latvomiseen. Latvonnan voi tehdä heti, kun kasvissa on tarpeeksi niveliä. Varteen pitää jäädä ainakin kaksi kasvulehdellistä niveltä sirkkalehtisten lisäksi. 

Palaan tähän mustasilmäsusannan kasvatukseen, kun on aika latvoa, käännellä varsia tai kun taimet ovat lopullisesti nuupahtaneet. 

Ai niin, ja kevät on edellispäivän myrskysäästä huolimatta edennyt. Bongasin eilen ensimmäiset sinivuokot tasan samana päivänä kuin viime vuonna! 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä tassunjälkesi kommentteihin, kiitos! / Leave your paw mark to the comments, thank you!