tiistai 23. huhtikuuta 2013

Eläinlääkärillä

Olin eilen illalla Kallen kanssa eläinlääkärillä. Kallelta kuunneltiin sydän ja otettiin maksa-arvot. Lysti maksoi 94,50 €uroa. Sain ensimmäistä kertaa ikinä eläinlääkärillä alennusta, kun maksoin ehdalla riihikuivalla. Käteisalennus oli peräti 48 senttiä!

Kallen maksa-arvot:


       31.10.2011  6.3.2012 3.12.2012  22.4.2012 (viitearvo)
GOT      33.9        38.8     41.2       81.2      (43)
GPT      53.6        59.4     86.2       266.0     (89)
ALP      45.7        75.4     146.0      271.0     (68)


Viimeksi maksa-arvoista ALP oli ainoana yli viitearvon, mutta nyt kaikki arvot ovat nousseet roimasti yli viiterajojen. Olemme pistäneet merkille, että Kallen vedenjuonti on lisääntynyt huomattavasti. Verikoe vahvisti epäilyn eli Kallen maksa ei kestä Barbivetin annostusta 2 tbl aamuin-illoin. Sen lisäksi, että annostus vahingoittaa Kallen elimistöä, niin se ei kuitenkaan riitä pitämään kohtauksia poissa.

Rinnakkaislääkkeen aloittaminen onkin välttämätöntä, jotta toivottavasti Barbivetin annostusta pystytään sen avulla laskemaan. Rinnakkaislääkkeen vaikutus alkaa kuitenkin vasta muutamien viikkojen päästä, joten Kallen maksan pitäisi vielä pari viikkoa kestää Barbivetin nykyistä annostusta. Äkillinen Barbivet-annostuksen pienentäminen voi laukaista kohtaukset.

Kallelle määrättiin Barbivetin rinnalle libromide 325 mg lääkitys 1,5 tbl aamuin-illoin. Libromide-lääkityksen bromidipitoisuutta pitää seurata verikokeilla kolmen ensimmäisen kuukauden ajan (laskukone raksuttaa päässä 3 x 95 euroa...huoh). Ruokavaliota ei saa muuttaa eikä lääkkeen antamista lopettaa äkisti. Lääkkeen sivuoireina mainitaan pahoinvointi, peräpään heikkous, koordinaatiokyvyn puute, uneliaisuus ja haimatulehdus. Myös ihmisen on oltava tämänkin lääkkeen käsittelyssä varovainen. Lääkettä ei saa ollenkaan käsitellä, jos on raskaana tai imettää. Pelkkä lääkkeen koskettaminen saattaa aiheuttaa allergisen reaktion kaliumbromidiallergikolle, ja kädet täytyy pestä huolellisesti lääkettä puolitettuaan. Kohtahan se sitten nähdään onko tässä taloudessa kaliumbromidiallergikkkoja, ja mitä siitä sitten seuraa... No, joo.

Huristin eilen niin syvissä mietteissä eläinlääkäriltä kotiin, että unohdin kurvata apteekkiin. Täytyy siis tänään käydä tilaamassa lääkkeet. Eläinlääkäri epäili, että kyseessä on tilauslääke. Katselin netistä mitähän lääkkeet maksavat ja löysin 100 tabletille hintahaarukan 20 - 35 €.

Mietityttää ruveta syöttämään Kallelle tuota toista lääkettä, mutta se on nyt ainoa vaihtoehto yrittää pitää kohtaukset poissa niin, että Kallen maksa kestää. Pelottaa lääkkeen sivuoireet. Varsinkin se, että siinä missä Barbivet on vaurioittanut jo Kallen maksan niin tuo uusi lääke vaurioittaa munuaisia. Kallen munuaisarvot mitattiin joulukuussa rinnakkaislääkkeen aloittamista varten.

Munuaisarvot:

         3.12.2012                      (viitearvo)
UREA        5.66                             (9.00)
CREA       81.20                           (159.00)


Kyllä niin toivotaan, että lääkkeistä löytyisi Kallelle sopiva balanssi, sillä koira on kaikinpuolin muuten mahtavista mahtavin. Ja vasta kahdeksan eli todennäköisesti vielä ainakin pari käyttövuotta jäljellä ennen eläköitymistä käytännön metsältä (eläköidytty on sairauden myötä NOME-kisoista ja vesilinnun mehtuusta). Jos edes pari vuotta saisimme lisäaikaa...


Kalle nautiskelee kevätauringon lämmöstä

2 kommenttia:

  1. MSM:n sanotaan puhdistavan maksaa.

    Googlettakaa lisää. En osaa sanoa kävisikö Kallelle tähän tilanteeseen MSM, mutta jos päädytte siihen, niin multa tuota löytyy annettavaksi vähäksi aikaa.
    Opti-MSM on puhtainta laatua.

    VastaaPoista
  2. Kiitos vinkistä. En nyt rinnakkaislääkkeen alkuvaiheessa uskalla lisätä mitään ruokavalioon, koska ohjeissa painotettiin, että ruokavaliota ei saa muuttaa. Toivottavasti Barbivetin annostusta voitaisiin pian pienentää ja se laskisi Kallen maksa-arvoja... Mikäli ei, niin pitää muutenkin miettiä Kallen ruokavaliota, sillä se saa nyt mm. paljon proteiinia ja rasvaa.

    VastaaPoista

Jätä tassunjälkesi kommentteihin, kiitos! / Leave your paw mark to the comments, thank you!