maanantai 23. maaliskuuta 2015

Mustasilmäsusanna

Kevät on ottanut hieman takapakkia - 10 asteen yö/aamupakkasineen. Eilen oli pitkin päivääkin muutaman asteen miinuksen puolella, mutta tänään on vihmonut vettä/lunta/räntää. Parhaimmillaan kevätaurinko ehti jo porottaa + 13 asteen voimin. Kimalainenkin tuli jo bongattua, mutta nyt kaikki könniäiset on varmasti aivan kohmeessa, kun tuntuu, että itsekin jäätyy pystyyn.

Tämä liippaa nyt ehkä hieman blogin aihepiirien vierestä, mutta vihdoin ja viimein ostin viime kesänä mustasilmäsusannan. Oli melko hintava, mutten katunut hetkeäkään siihen laittamiani rahoja. Se kukki komeasti pitkälle syksyyn ja köynnösti nii-in ihanasti. "Salaisena" haaveenani on ollut kasvattaa mustasilmäsusannaa ihan siemenestä alkaen. Keräsinkin kesän kukastani siemenkotia talteen, jotka tänään laitoin itämään.

Siemenkotia kerätessä kannattaa olla tarkkana, ettei kerää vahingossa kukan nuppuja...

Talven yli kuivahtaneita siemenkotia.

Yksittäinen kuiva siemenkota.

Siemenkodista löytyi 1 - 3 siementä. Suurin osa siemenkodista oli auennut ihan itsestään kuivahtaessa, mutta jotkut joutui avaamaan.

Mustasilmäsusannan siemenet.

Mustasilmäsusannan siemenet mullissa (2 siementä/rasia). Ois mulla taimilaatikoitakin, mutta kokeilen nyt raejuustopurkkeja. Kerättynä on myös viinirypälelaatikoita kevään muita istutuksia varten.

Siemenet peitettynä, kasteltuna ja ilmavasti katettuna.

Ja tottakai pitää tehdä ensin ja lukea vasta sitten netistä ohjeita... Saa nähdä tuleeko purkkikokeilusta mitään ylös. Laitoin osan siemenistä kostean talouspapaperin päälle itämään ja muovipussin päälle. Yritän idättää siemenet näin ja vasta sitten laittaa multiin.

Nyt sitten suihkutellaan ja ootellaan...

Pessimisti ei pety: seuraavaksi raportoinen, että ykskään siemen ei itänyt. Pessimistin haaveissa kuitenkin siintää komeasti kukkiva köynnöskasvi:

Tässä ihka ensimmäinen mustasilmäsusannani juuri kotiin kannettuna viime kesäkuussa. Tämä kuva ei tee oikeutta loppukesän köynnöskukkakomeudelle.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä tassunjälkesi kommentteihin, kiitos! / Leave your paw mark to the comments, thank you!