sunnuntai 16. elokuuta 2015

LINT palkintotuomarikurssi, Kajaani

Tästä lähtien linnustus Halin kanssa tulee olemaan "taidetta". Pisteytämne taulukoiden mukaan Halin linnunhaun vauhdin ja laajuuden sekä äänenannon tiheyden, kuuluvuuden ja haukkutavan. Suhteutamme linnun löytömahdollisuudet varsinaisiin löytöihin sekä arvostelemme seuraamiset, uusintahaukut ja puustalöydöt yms. Annamme myös muutaman lisäansiopisteen, jos Hali suoriutuu hommasta ilmiömäisesti.

Virhepisteitäkin napsahtaa mm. haukun jättämisestä ja liika herkkyydestä, jota on ääntely ilman syytä, pelkille hajuille haukahtelu sekä lentävien lintujen haukkuminen. Myös lintupuun raapiminen ja pureminen, työskentelyhaluttomuus (esim. Halin rakastamien myyrien kaivuu) ja tottelemattomuus tuovat virhepisteitä.

Hieman outoa säännöissä oli muiden riista- tai kotieläinten haukkuminen. Mikäli Hali haukkua louskuttaa esim. kissaa, niin siitä ei menetetä "puhtauspisteitä". Mutta, jos Hali, jonka esi-isien esi-isät jo luvulla miekka&kirves olivat suureksi avuksi arvokkaassa oravapyynnissä, erehtyy kokeessa haukkumaan oravaa, niin siitä menettää suorituspuhtauspisteitä. Hirven haukkuminen menee samaan kategoriaan, vaikka pystäriä käytetään myös hirvenmehtuussa. Ja jotta tämä ei olisi ihan noin loogista niin Hali saa myös suorituspuhtaalla tuloksella haukkua mm. karhua, näätää, kettua, ahmaa, vesilintua, villisikaa, lumikkoa, saukkoa ja majavaa.

Meillä on takataskussa eilen Kainuun haukkuvat lintukoirat ry:n järjestämältä palkintotuomarikurssilta saadut todistukset kurssin suorittamisesta. Pätevöidymme palkintotuomareiksi, kun käymme harjoittelemassa parissa linnunhaukkukokeessa. En tiedä tuleeko kurssia ikinä vietyä loppuun asti, mutta Halin kanssa ainakin lähdemme arvostelukortti kourassa kokeenmittaiselle eli neljän tunnin metsäreissulle hetikohta, kun koirien irtipitokielto päättyy. 

Pitkä päivä (matkoineen 07 - 19.50), mutta antoisa kurssi!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä tassunjälkesi kommentteihin, kiitos! / Leave your paw mark to the comments, thank you!